■ بیم و امید جمهوری اسلامی ایران از سقوطهای زنجیرهای عربی (
نشانی)
■ ترس از روحیهی انقلابخواهی اعراب؛ اسلاوی ژیژک از انقلاب مصر میگوید. (
نشانی)
■ ایران چگونه به «انقلاب یاس» تونس مینگرد؟ (
نشانی)
از قول ابوالفضل بیهقی نقل کردهاند که هیچ کتابی نیست که به یک بار خواندن نیارزد؛ یا هر کتابی به یک بار خواندن میارزد. حال آن که این قول از مشهورات بیاساس است. همه ما به تجربه دریافتهایم که بسیاری کتابها به یک بار خواندن نمیارزند و بسیاری کتابهاست که ارزش ورق زدن جدی هم ندارد. و برعکس بعضی کتابهاست که مادامالعمر میتوان و میبایدشان خواند. طراوت این کتابها با تکرار خواندن، اگر افزوده نشود، کاسته نمیشود.
امروزه با پدیدهای که کارشناسان کتاب و کتابداران «انفجار مطبوعات» اصطلاح کردهاند، مواجهیم. با تولید انبوه کتاب، که نه فقط خواندن بلکه خریدن کتاب را هم دشوار کرده است. فراوانی و تولید انفجار گونه کتاب از یک سو برای کتابدوستان و کتاببازان و شیدایان کتاب خوشایند است. از سوی دیگر باعث تشویش خاطر آنان است که نمیدانند تکلیف ما با این همه کتاب چیست؛ و هنوز کتابهای پار و پیرار را نخوانده باید کتابهای جدیدتر را هم بخوانند. شک نیست که در این ترافیک شدید، به آسانی و بدون برنامه و نقشه و تدابیر لازم نمیتوان راهی به دهی برد.
باری داشتم برخلاف سخن بیهقی میگفتم که کمتر کتابی است که به یکبار خواندن بیارزد. مراد این است که همه کتابها را همگان میخوانند، نه اینکه کسی یا کسانی بخواهند یا بتوانند فیالمثل همه کتابهای منتشره یک سال را بخوانند. خوشبختانه تفاوت بینشها و نگرشها و سلیقهها و تخصصها به داد کتابخوانان میرسد و انتخاب اولیه را انجام میدهد. به طوری که یک عده فقط کتاب علمی، غالباً در یک رشته، میخوانند و یک عده در تمام عمرشان از کنار چنین کتابهایی نمیگذرند.
یک شانس دیگر هم که ما آوردهایم این است که در قیاس کشورهای پیشرفته، سطح تولید کتاب در ایران چندان بالا نیست. (
متن کامل این مقالهی خواندنی و کلیدی)